Sinds een aantal jaar ben ik bezig om mezelf te ontwikkelen als professioneel tekstschrijver. Nu komen de opdrachten binnen druppelen, maar dat was in het begin wel anders. Zeker toen ik net begon met SEO-teksten. Ik weet het nog goed: ” bij de eerste opdracht die ik binnenkreeg sprong ik een gat in de lucht”. Het waren reviews voor spelletjes die zoekmachine georiënteerd moesten zijn. Ik kreeg een aantal zoekwoorden, een richtlijn en  links naar websites met spelletjes, daar moest ik dan een review over schrijven. Niet helemaal mijn ding, maar van elke opdracht krijg je ervaring. Dit was wat ik toen bij mezelf dacht. Na wat reviews voor hun te hebben geschreven en wat artikelen over SEO optimalisatie te hebben gelezen, kon ik naar mijn inziens het klusje wel klaren dacht ik. Gewoon veel zoekwoorden toevoegen en dan komt het vanzelf goed. Nou niets is minder waar, want bij de volgende opdracht ging ik dus gigantisch op mijn plaat.

De dichtheid van uw zoekwoorden is te groot! De content is waardeloos en niet gericht op bezoekers!

Waarom is de content waardeloos? Dacht ik bij mezelf. Het staat toch vol met zoekwoorden en dan is het toch goed. Google zoekt toch op zoekwoorden, dus dan moet de tekst er toch vol mee staan. Een grote zoekwoorden dichtheid is dan toch belangrijk? Dit waren allemaal dingen die door mijn hoofd heen spookte toen ik die afwijzing van mijn tweede opdrachtgever kreeg.

Nu een aantal jaar en vele opdrachten verder begrijp ik wat er wordt bedoeld. Daar web-teksten vroeger voornamelijk uit zoekwoorden bestonden en eigenlijk geen goede content bevatte, is het nu een combinatie van beiden. Zonder goede informatieve content die je website trekt geen bezoekers, maar zonder goede zoekwoorden en een juiste dichtheid geen goede content. Eigenlijk is dit besef na die harde afwijzing meteen gekomen. Spijt van mijn eerste opdracht heb ik nooit gehad. Het was op dat moment precies de juiste leerschool voor mij.De juiste dichtheid van zoekwoorden krijg je door goede content!

Na mijn tweede opdracht ben ik mij meer gaan richten op de informatie in een tekst en niet zo zeer op de zoekwoorden zelf. Ik deed wel onderzoek naar zoekwoorden en ze moesten er wel in staan voor mij, maar ik was niet meer zo gefocust op het zoekwoord zelf. Ik had mij namelijk zelf de volgende vraag gesteld: “Wat zou ik als bezoeker van een website nou willen lezen?” Deze vraag bleek mijn eigen gouden tip te zijn. Pas als je de bezoeker echt begrijpt weet je wat deze wil lezen. Hierdoor begon ik teksten te schrijven die de bezoeker interesseerde. Ik merkte dat de dichtheid van mijn zoekwoorden daardoor vanzelf minder werd.

Veel vetgedrukte woorden en een zee aan zoekwoorden zorgt niet voor een hogere plaats in Google. 

Als ik terug kijk naar mijn allereerste opdracht, dan hadden de mensen die zeiden dat ze verstand hadden van SEO (zoekmachine optimalisatie) er eigenlijk helemaal niet zoveel verstand van. Ik kreeg mijn eerste tekst zelfs nog terug ter correctie omdat: de tekst niet zwart zag van de vet gedrukte woorden en je niet kon zwemmen in een plasje water. Na het volgen van mijn eigen gouden tip kreeg ik steeds meer opdrachten. Ik kreeg zelfs complimenten omdat mijn tekst inhoud bevatte en geen zwarte zee. De algoritmes van Google (zogenaamde spiders) kijken allang niet meer naar de dichtheid van zoekwoorden, sterker nog je kan er zelfs lager door komen te staan in de ranking. En de algoritmes selecteren al helemaal niet op een woord dat dikker gedrukt staat in een tekst. Vet gedrukte kopjes kunnen helpen, maar een zwarte zee zonder inhoud werkt alleen maar tegen. Kortom bedenk jezelf goed of je met een overdreven zoekwoorden dichtheid wel goed doet!

 

 

 

Please follow and like us:
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share