Enthousiasme in een tekst.
Laat je inspireren door je enthousiasme, daarmee inspireer je andere.

Vandaag stond ik te koken en ik werd daar zeer enthousiast van. Ik vond dit fijn omdat ik daarvoor een aantal uur had zitten schrijven, waardoor mijn hoofd even vol zat met woorden. Toch kan ik het niet laten om als tekstschrijver aan schrijven te denken, er kwam ineens een idee in mijn hoofd voor een Blog artikel voor deze website. Mijn enthousiasme inspireerde mij en ik dacht: “Waarom schrijf ik geen tekst over enthousiasme in een tekst?”

Wat is enthousiasme eigenlijk?

Enthousiasme is een gemoedstoestand waarbij men zich levendig en uitgelaten gedraagt en een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand vertoont. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Enthousiasme)

In mijn woorden omschreven zie ik enthousiasme inderdaad als een gemoedstoestand. Ik krijg een soort kriebel van binnen, een soort adrenaline, omdat iets mij opwind en vrolijk maakt. In dit geval was dat het koken. Maar hoe kun je enthousiasme in een tekst over brengen?

Hoe breng je enthousiasme over in een tekst?

Voor mij als tekstschrijver is het niet moeilijk om enthousiasme in een tekst te stoppen. Ik word namelijk zelf enthousiast van schrijven, dus het geeft mij al veel energie, met deze energie schrijf ik dan ook een tekst. Door de energie die ik in een tekst breng komt de tekst vanzelf enthousiast over.

Ik vind zelf dat het belangrijk is om die drijfkracht in je te voelen, om een enthousiaste tekst te kunnen schrijven. Heb je geen inspiratie? Of vind je het onderwerp niets? Dan is de kans groot dat je er geen zin in hebt, je bent dan niet enthousiast en brengt dit dan ook niet over.

In antwoord op de vraag: “Hoe breng je enthousiasme over in een tekst?” Kan ik alleen maar zeggen, dat als je zelf niet enthousiast over het onderwerp van de tekst bent, schrijf je ook niet met plezier. De tekst krijgt dan niet die energie die het nodig heeft. Daardoor wordt een tekst vanzelf saai, zo breng je dus geen enthousiasme over naar de lezer.

Waarom is enthousiasme in een tekst belangrijk?

Het is belangrijk om de lezer te stimuleren en te inspireren. Schrijf je niet met enthousiasme, dan haakt de lezer al snel af omdat de tekst saai is. Schrijf daarom met veel plezier, dan wordt je tekst vanzelf vanuit enthousiasme geschreven, net zoals ik nu doe.

Wat doe je als je geen enthousiasme hebt?

Ik heb echt wel van die dagen dat het schrijven mij niet lukt. Ik voel dan gewoon geen enthousiasme in mijn lijf. Dat kan komen doordat ik: mij niet lekker voel, moe ben, te veel heb geschreven of geen inspiratie heb. In dit geval is het noodzaak om dat enthousiaste vuurtje weer aan te steken. Vaak helpt het bij mij even om een stukje door mijn woonplaats Berkel-Enschot te lopen. Dit geeft mij even de ruimte om wat rust in mijn hoofd te krijgen. Vaak ga ik ook even aan leuke dingen denken, of ik ga naar het torentje in Berkel-Enschot om een kaarsje op te steken. Op zulk soort momenten laat ik weer op. Zeker voor mij als tekstschrijver is dat zeer belangrijk. Nadat ik ben opgeladen kan ik weer met volle moed aan de slag, het enthousiasme komt dan vanzelf weer.

Zo zie je maar, enthousiasme in een tekst breng je door puur te schrijven vanuit je gevoel. Het geeft energie, dit breng je over naar de klant. Alleen op deze manier kun je mensen inspireren en motiveren.

Please follow and like us:
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share